Apple iPhone 8 lägger vikt vid säkerheten

Under lång tid har Apple haft ett riktigt dåligt rykte inom programmerarkretsar. Det har ansetts att programvaran iOS har varit en av de sämsta och mest osäkra som setts. Därtill har det förts fram att enda anledningen till att attackerna på Apple inte har varit fler är just att programvaran inte har någon öppen källkod och att den endast vänder sig till en mindre skara användare.
Nu tycks dock vindarna ha vänt för Apples del och det ter sig som att iPhone 8 är en av de säkraste mobiltelefonerna på marknaden. Detta ses inte minst på de buggprogram som finns online där programmerare kan få betalt för att de rapporterar problem i olika programvaror. Apples buggar har på senare tid gått från att endast vara värda några få $100 till att bli värda långt mycket mer än så, vilket är ett tecken på att problemen numera är svårare att finna och mer svårexploaterade.

 

iphone 8

 

Användaren har kontrollen
Med Apples operativsystemet förblir användaren i kontroll. Det är användaren som avgör om en app eller ett program ska få tillgång till exempelvis bilder eller geografisk position liksom till hälsoappar. Syftet med detta är att ingenting privat ska delas med program utan att användaren får vetskap om det. Alla meddelanden som skickas genom exempelvis iMessenger blir krypterade så att ingen obehörig kan läsa dem på vägen och därtill är bland annat privatsurfing möjlig i webbläsaren Safari.

 

Hårdvara och mjukvara i union

En annan faktor som gör iPhone 8 mycket säker är att både hårdvaran och mjukvaran är byggda av Apple. De flesta andra telefontillverkare bygger telefonen men använder sig sedan av en öppen programvara som exempelvis Android. I praktiken innebär detta att iOS inte utsätts för samma mängd attacker som Android eftersom iOS dels är stängd och dels har färre användare så en attack blir inte lika lönsam.
Programvaran är dessutom utvecklad för att skydda telefonen från virus och andra attacker. Ytterligare säkerhet är Touch ID och Face ID som skyddar obehöriga från fysisk tillgång till smartphonen.

 

Ett bra sätt att skydda sin iPhone 8 mot yttre skador är att köpa ett fodral. Du hittar massor av fodral här: iPhone 8 fodral

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *